2010. július 8., csütörtök

A halál oka...


Itt tudtam meg a blogon, a 7. osztály főnővérétől, hogy óvatosan szabad csak hátba vágni a lakókat, mert úgy járnak, mint B. Sanyi bácsi, akinek bevérzett a tüdeje... A halál oka tüdőgyulladás... Hogyan halhat meg ma valaki tüdőgyulladásba, jó fizikális kondíciók mellett? Hát így.

Hogyan halhat meg ma valaki vérmérgezésben, gondos ápolás, ellátás mellett? Hónapokig hordták be az illetőt kórházba, ahol a szakorvosok gyakran csak ránéztek, és már küldték is vissza, borogatás, kötés... Onnan nézve, a beteg tolókocsiban ül, cigány származású, pszichiátriai beteg, szociális otthonban lakik... Amikor a szakrendelésen történtekről referáltak az intézetbe, egy vállrándítással nyugtázták orvosaink és a főápoló asszony... Csak nem fognak konfrontálódni szakorvosokkal egy ilyen beteg miatt?
Ezért van (lenne) a betegjogi képviselő, illetve az ellátottjogi képviselő. Csak nem fogják háborgatni? Fölösleges munkát csinálni maguknak? Innen nézve, a beteg nem protekciós, ritkán látogatják, a hozzátartozója sem balhés, nincs vagyona... Mi baj lehet? Legfeljebb megüresedik egy férőhely! A halál oka:  vérmérgezés.

A köztemetés során, mindig megkérdezik, hogy mi volt a halál oka. Rendszerint a halotti vizsgálati jegyzőkönyvben ez szerepel: szívmegállás. Kíváncsi lennék a kutatások mit mutatnak, hogy miért ilyen magas ez a halálok a pszichiátriai betegeknél, a normál populációhoz képest! Egyáltalán vizsgálódtak-e már a témakörben? S ha nem, miért nem?

Senki sem firtatja a beteg halálának okát, hiszen sokszor még hozzátartozó sincs... Senkit nem érdekel... Elgondolkodtam, hogy ki figyel oda... Bármit leírhatnak, nincs boncolás, nincs vizsgálat... exhumálás fel sem merülhet.

Miért nem számítanak ezek az emberek? Miért nem tudunk jobban törődni a sorsukkal? 
A válasz a blog hasábjain megtalálható.

Figyelne ránk valaki? Figyelne RÁJUK valaki? 


posta@pszicho.net                               netrefel.net
FELELET.net                              Uray & Uray

Nincsenek megjegyzések: