2010. szeptember 21., kedd

Ki ellenőrzi az ellenőröket? V.


Érdekképviseleti Fórum 

A demokratikus állam berendezkedésében létre kellet hozni olyan független intézményeket, rendszereket, amelyek működtetik, többek között a társadalmi ellenőrzést.
Ilyen például az ombudsman intézménye, vagy az emberjogi, kisebbségi, betegjogi, ellátottjogi, gyermekjogi képviselet. Kötelező Érdekképviseleti Fórumot, Közalkalmazotti Tanácsot működtetni, bár ez utóbbit nem a demokrácia hívta életre.
A mi intézményünkre a gyermekjogi képviseleten kívül, mindegyik érdeklődéssel tekinthet. (Bár fiatalkorú elhelyezésére is volt példa az intézetünkben.)
Megvizsgálták ezek működését is, és mindent rendben találtak!

Egy ügy került nyilvánosságra, az sem szándékosan. A főápoló asszony megintette a betegeket a lakógyűlésen egy ügy kapcsán, hogy nagyon vigyázzanak, hogy mit állítanak az ápolókról, mert a rágalmazásért beperelhetik őket! És bizonyítani is kell! Az egyik lakó panaszt tett, azt állítva, hogy egy ápoló bántalmazta. Jelentette ezt az érdekképviseleti fórumnak, ahol a vizsgálat kapcsán visszavonta bejelentését, mondván, nem mondott igazat! 
Más kollégák elmondása szerint, megfenyegették a beteget!
Papíron minden rendben, valami mégsem működik! Minden törvényesnek tűnik, mégis aggályaim vannak!

Az érdekképviseleti fórum tagját – egy lakót – rendszeresen nem hívják meg az ülésre, csak aláíratja vele a főnővére a jegyzőkönyvet, aki egyben tagja a képviseletnek.
Ez a főnővér, mint hozzátartozó, (nem mint dolgozó!) került a fórumba. Nővére az intézményünk lakója és gyakran panaszkodik arról, hogy húga nem is köszön neki, mert szégyelli őt! Erről mi is meggyőződhettünk. Igaz, a jó kapcsolat nem törvényi kitétel, de ha a törvény célját tekintem, akkor ez bizony kizáró ok lehet! Hogyan képviselheti valaki azokat, akik közül akár csak egyet is semmibe vesz?
A fórumnak - mint hivatásos gondnok -, tagja az a nős, vezető köztisztviselő, aki ennek a főnővérnek a szeretője. Ezt mindketten nyíltan vállalják. Csak csendben jegyzem meg, hogy a lánya lehetne… Magánügy, mondják sokan… Igen, munkaidő után, az otthonukba, de nem munkaidő alatt, a munkahelyen! Ő az a hivatásos gondnok, aki lányai nevén is gondnoki teendőket lát(ott) el évekig! Értem én, hogy támogatni kell a gyerekeit, de közpénzből, a lakók kárára?! Sok lakónak ugyanis a gondnoka jelenti az egyetlen külső kapcsolatot. Joggal elvárható, hogy a törvény által előírt maximális létszámot, ne haladja meg a gondnokoltjainak száma! S azt a kis időt, amíg az intézetben van, ne a nővérszobában udvarlással töltse, hanem fordítsa gondnokoltjaira.
A Fórum vezetője a főápoló  asszony, aki elvégzett egy jogi képviseleti tanfolyamot. Személyét, akkor még terápiás nővérként dolgozva, maga a főorvos asszony ítélte  alkalmatlannak arroganciája, lekezelő modora miatt. Igazgató asszony – akinek jószomszédja volt az ápolónő –, kinevezése után mindenki megrökönyödésére kiemelte, kinevezte főápolónak. Stílusa mit sem változott, csak magabiztosabb lett.

Nos, önök szerint, a fentiek miatt lehet működésképtelen egy Fórum?

Véleményem szerint ellenőrzéskor, nem csak a jegyzőkönyveket kellene megtekinteni, hanem vizsgálni kellene az összeférhetetlenség kérdését, és a hatékonyságot is!

Folyt. köv.


posta@pszicho.net                               netrefel.net
FELELET.net                              Uray & Uray

Nincsenek megjegyzések: