2010. szeptember 13., hétfő

JUHA’LAS*


Sajnos, nem csak a fenntartó a közös a két Bács megyei intézmény problémájában, ugyanis sok helyen hasonló a helyzet. Örököltük a rosszul működő rendszert és szemléletet, melyben a vezetők lenézik azokat, akik emlékeztetik őket arra, honnan indultak… S hogy ezzel ne kelljen folyton szembesülniük, igyekeznek távol tartani magukat a problémától!
 
Emlékeznek talán még Gyurcsány Ferenc elszólására: Nem lehet munkával büntetni az embereket! Mert nekik a munka mindig is büntetés volt… Az "Oda nekik, az is jó lesz!" szemlélet lett az uralkodó, szemben azzal az állítással, melyet nem győzök eleget hangsúlyozni: A legelesettebbek, legkiszolgáltatottabbak mellé kellenek a legjobb szakemberek!
Eleink idejében, főleg a családok vállalták a gondoskodást hozzátartozójukról, valamint az Egyházban, a Vöröskeresztben, vagy más civil szerveződésben elhívatott, nemes(lelkű) emberek foglalkoztak a rászorulókkal, azóta ezt az elmúlt 60 év gyökeresen megváltoztatta... Ma is ez a helyzet, a betegek, kicsinyek nem számítanak! Oda, nekik, ez is jó! És most itt be lehet helyettesíteni a közigazgatással, vagy más társszakmákkal…

Ahogy a rendszerváltoztatást követően létre kellett hozni a szociális ellátó rendszert, a meginduló képzés magábaszívta a potenciális munkanélkülieket...  Oda, megfelelő az alkalmatlan munkaerő is, ezért nem engedik a szűrést, a pályaalkalmassági vizsgálatot. Nekik, jó az alacsony színvonalú oktatás, mert így nem támasztanak majd igényeket! Jöhet a sógor-koma-jóbarát, mert ő majd kiáll mellettük, - mint látjuk - bármi áron! Olyan ellenőrzés, ami nem találhat semmit, mert őket is a fenntartó fizeti, és utasítja... Működésképtelen jog- és érdekvédelem, lényeg, hogy a kezükben legyen a gyeplő, s papíron minden működjön... A beteg meg nem számít, rajta taposhatunk, hogy állásunk megmaradjon, karrierünk tovább épüljön, pozíciónk erősödjön, kapcsolatrendszerünk szélesedjen, egzisztenciánk, anyagi helyzetünk tovább gyarapodjon. Gyalázat.

Ez a probléma széles e hazánkban, ahogyan én látom.
Lenézik az egyszerű, becsületes dolgozót és kisemmizik őket. Velü(n)k tartatják el a sok élősködőt, ingyenélőt, hazudozót, csalót, beteget veszélyeztetőt…
Hát ezen kell változtatni, tisztelt döntéshozók, tisztelt választók! Nem majd a választások után, hanem azonnal!


*Juhar+Halas - A szerk.


posta@pszicho.net                               netrefel.net
FELELET.net                              Uray & Uray

Nincsenek megjegyzések: