2011. április 28., csütörtök

Megsárgult fotók

 
Hallottam, hogy mostanában új hobbi dívik az osztályokon… a fényképnézegetés. Megpróbálják visszaidézni a lakók nyaraltatásakor készült képeik alapján a jelenlévők névsorát…  évekre visszamenőleg!  
Na, nem szórakozásból teszik ezt, hanem felsőbb utasításra, ugyanis nem tudják, mely lakókat vitték el nyaraltatni Sikondára és Balatonra.
Mondják, valami ellenőrzéshez kell, mert bár több korábbi vizsgálat is mindent rendben talált, mégis eltűnt az fránya lista…
Kérdezem én, akkor hogyan találtak mindent rendben, vagy mit is ellenőriztek egyáltalán? Vagy a 109 főről a felére átsatírozott, újraírt tábornévsor már itt nem elegendő? Lehet, hogy ezúttal alapos vizsgálat elé néznek? Új ellenőrök jöttek, esetleg nem is ellenőrök? Sok kérdésünk lehetne még, de inkább segítsük a hatóságok munkáját! Én is ezt teszem, ezért megpróbálok pár tippet adni:

Először is Borbás Andrea táborvezetőnél meg kell legyen, az eredeti és a „revideált” lista is. Minimum 5 évre visszamenőleg… hacsak, a főorvos úr, vagy a főorvosnő szalvétának el nem használta, mert másnak ugyebár nincs bejárása a zárt folyosó, zárt irodájába. Ha a szigorú adminisztrációs fegyelem ellenére, mégis ilyen súlyos gondatlanság történt, hogy elvesztek, méghozzá az összes egyszerre, akkor ez bizony többszörösen is felveti a megbízhatóság és a fegyelmi felelősség kérdését! 
Esetleg próbálják meg felhívni az eddigi ellenőrző szerveket, hátha ők a korábbi ellenőrzések kapcsán lemásolták valami miatt, és megvan nekik. Biztosan szívesen elküldené Rausch úr, vagy valaki más azt a listát, melyen mindent rendben talált…
Ha így se kerülne elő, akkor csak vissza kell keresni a befizetési pénztárbizonylatokon, hogy mely lakók fizettek a nyaraltatásért.  Ez könnyen visszanézhető akár 5 évre is. Ugye azt nem akarják mondani, hogy azok is elvesztek? Vagy mégis ezt mernék állítani? Ez már jóval túlmutatna a számlafegyelem súlyos megsértésén…
Akkor vegyék elő a napi pénztárjelentéseket, melyekben vissza lehet követni, hiszen régi pénzügyesként tudom, hogy ezen át kellet futni az összes befizetésnek, sőt, ezen a bizonylatszámok is visszakövethetők.
Van még tippem, hogy segítsek, bár szerintem már ezek alapján is bőven összeállíthatók az eredeti listák...
A nővéreknek le kellett adni a konyha felé a nyaralók névsorát, hiszen nekik nem az intézményben kell biztosítani az étkeztetést. Csak vissza kell keresni…
Vagy, a hivatásos gondnokok biztos tudnak segíteni, hiszen ők fizették be a nyaraltatási költségeket a pénztárbizonylatokon, amit össze lehetne vetni az intézményi nyilvántartással, egyezés címen. A nyaralási zsebpénzt is elhozták és átadták elismervény fejében.
A gyámhivatalnál is nyoma marad, hiszen a gyámügyi letétből való kivételhez, kérelmet kell benyújtani, amiről határozat születik…

Három dolog jutott még eszembe… Bár remélem már időközben régen előkerültek azok az elveszettnek hitt listák…
Az egyik, hátha az üdültető cég lefűzte az eredeti táborlistát és másolni tud belőle. Az idegenforgalmi adó miatt is nyilvántarthatják…
A másik, a táborokat ellenőrző területileg illetékes ÁNTSZ-t is meg lehet kérdezni. Ha név szerint nem is kapták meg a listát, a létszám megadása is komoly támpontot adhat a gyűjtésben.
A harmadik ötletemnek, bár már egyre kisebb az esélye, megkeresni a buszsofőr(öke)t, hátha az utaslistát megőrizték.
S ha ezek közül egy se vezet eredményre, akkor nagy a baj!
Még egy ötlet, ha megengedik, de ez már tényleg az utolsó! Hívják föl az ingyen nyaralókat, hátha emlékeznek, hogy kikkel nyaraltak! Biztosan egy-egy lakó mély nyomot hagyott az emlékezetükben, és esetleg a nevére is emlékeznek, de ha nem, leírják a külsejét, s az alapján beugrik a kísérőknek, hogy ki lehet az a lakó!
Bevallom ez utóbbi túl körülményes, és bizonyos szempontból kellemetlen lehet, de ha az egyszerű nyilvántartás – valami oknál fogva – nem működik, mi maradhat más… Ez is van olyan jó ötlet, mint a fényképnézegettetés!

Remélem sikerült segítenem. Azért én azt javaslom, ne adják föl… Végül is az anyag nem vész el, csak átalakul…
Meg aztán tudják, aki keres, az talál…posta@pszicho.net                               netrefel.net
FELELET.net              Levél Uray Erzsébetnek

Nincsenek megjegyzések: