2010. május 18., kedd

Jogos védelemből verték félholtra?

Kiskunhalason a letartóztatások ellenére nem keresnek felelőst
.
Óvadék ellenében házi őrizetbe helyezték az elmúlt napokban azt a kiskunhalasi ápolót, akit egy ápolt sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszakkal gyanúsítanak. Noha a nyomozás során a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának zárt osztályán dolgozók közül három ápolót meggyanúsítottak, az intézet vezetőjét nem mozdították el posztjáról.
Két és fél millió forint óvadék ellenében május 14-én házi őrizetbe helyezte a bíróság azt az ápolót, aki gyanúsítás szerint szemérem elleni erőszakot követett el a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának zárt osztályán egy férfi ápolt sérelmére. A fokozott ügyészi felügyelet mellett zajló nyomozás során három ápolót vettek őrizetbe. A másik ápolót azzal gyanúsítják, hogy nagyon súlyosan megvert egy ápoltat. E cselekmény jogi minősítése különös kegyetlenséggel elkövetett súlyos testi sértés kísérlete. A harmadik ápolót zsarolással gyanúsítják. A nyomozók szerint apró ajándékokat kért egy ápolttól azzal, hogy akkor nem veri meg, nem zárja el.
Mint arról lapunkban beszámoltunk, januárban két nővér feljelentést tett a Kiskunhalasi Városi Ügyészségen, azt állítva, hogy a pszichiátriai intézet zárt osztályán megalázzák, szexuálisan zaklatják és fizikailag bántalmazzák a betegeket. Számos vizsgálat indult, köztük az intézet belső vizsgálata, egyik sem talált azonban komolyabb szabálytalanságot. Ugyanakkor a rendőrségi nyomozás során három ápolót is meggyanúsítottak – de nem konkrétan azokkal a bűncselekményekkel, amelyek a feljelentésben szerepeltek, hanem hasonló jellegűekkel.
A nyomozást végigkíséri az a kérdés, hogy ha történtek is az ápoltak sérelmére elkövetett bűncselekmények, be lehet-e őket bizonyítani a bíróság előtt. A sértettek ugyanis pszichiátriai betegek, akiknek a szavahihetősége, „tanúképessége” megkérdőjelezhető. Az intézet vezetősége a kezdettől cáfolta, hogy bűncselekmények történtek volna a zárt osztályon. A feljelentést tevő két nővért leszámítva a zárt osztály dolgozói közül senki sem hajlandó megerősíteni a gyanúsítást – vagyis a meggyanúsított ápolók ellen tanúskodni. Azok az ápoltak, akik a nyomozás során elmondták, hogy mi történt velük, jelenleg is a halasi intézet zárt osztályán vannak – csak a tanúmeghallgatás idejére tudták kiemelni őket onnan.
A három gyanúsítás úgy született, hogy azokat az ápoltakat, akikről feltételezni lehetett, hogy bántalmazták őket, kivitték a kiskunhalasi Semmelweis Ignác Kórház pszichiátriai osztályára, ahol igazságügyi szakértők és szakápolók nyugtatták meg, és kérdezték ki őket. A vádhatóság azokra az esetekre alapozott vádat, amelyek a szakértők véleménye szerint nagy valószínűséggel megtörténtek.
Simon Ilona, a Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonának igazgatója érdeklődésünkre nem kívánt nyilatkozni, ehelyett azt javasolta, hogy a meggyanúsított ápolók ügyvédjeit kérdezzük. Kastyják János, a szemérem elleni erőszakkal, illetve a bántalmazással vádolt ápoló védője elmondta: ő teljesen biztos abban, hogy az autista fiatalember sérelmére elkövetett erőszakos szexuális bűncselekmény nem történt meg. A súlyos bántalmazás esetében pedig a bíróság fogja eldönteni, hogy az ápoló túllépte-e a jogos védelem kereteit. A védelem szerint olyan eljárási hibák történtek, amelyek megkérdőjelezik a bizonyítékok erejét. Mind a szexuális erőszak, mind a bántalmazás esetével foglalkozott az intézet belső vizsgálata, alkalmazott is fegyelmi büntetést. Az erről szóló iratokat azonban nem kérte be a nyomozó hatóság – mondta Kastyják János.
A zsarolással gyanúsított ápoló védője, Martinov Tibor szerint nincs valóságalapja annak, amivel védencét gyanúsítják: vagyis, hogy süteményt, édességet kért egy gondozottól, bántalmazta, azzal fenyegetve, hogy ismét megveri. Az ügyvéd szerint zsarolni nem ennyiért szoktak, a gondozó ellen tanúskodó ápolt különben is olyan testalkatú, akit ketten-hárman képesek csak megfékezni, ha dühöngeni kezd. A védő mindenképpen indítványozni fogja másik szakértő meghallgatását, illetve ha a szakértői vélemények között ellentmondás van, szakértői intézet bevonását.
Téglás Péter, kiskunhalasi vezető ügyész érdeklődésünkre megerősítette: a három eset közül kettő valóban szerepelt az intézet belső vizsgálatában, ám sem a félholtra vert, sem a megerőszakolt ápolt esetében nem érezték úgy a belső vizsgálatot végzők, hogy komolyabb intézkedésre, például rendőrségi feljelentésre lett volna szükség.
Az ápoltak elmondásán kívül vannak egyéb bizonyítékok is. A nyomozás folytatódik. Az ápolók ellen valló gondozottak továbbra is a halasi intézetben maradnak. .

Forrás: Népszabadság Online


posta@pszicho.net                               netrefel.net
FELELET.net                              Uray & Uray

Nincsenek megjegyzések: