2011. május 9., hétfő

LEHETŐSÉG

   
Életünkben ritkán adódnak igazi alkalmak a választásra. Természetesen nem a piros vagy sárga sál dilemmájára gondolok, hanem a komoly, az életünkre befolyással lévő választásokra. Az ilyen helyzeteket mindig egy felfutási szakasz előzi meg, mikor a minket érő információkat feldolgozzuk és a várható kimenetelt is felvázoljuk magunknak, pontosan megvizsgálva a válaszadási lehetőségeket, és annak következményeit. Minden helyzetben fontos, hogy a cselekvést egy szabad akaratból történő vizsgálat előzzön meg, elegendő rendelkezésre álló idővel, amit zavartalanul szentelhetünk a helyes megoldás megtalálásának. Saját példámat hozom, őszintén beavatva az olvasót abba a technikába, amit én gyakorlok.

A változásokat megelőzően, amikor tudom, hogy döntést kell hoznom, felvetek magamnak egy gyors "rendezési" tervet, és ennek sarkalatos pontjait papírra jegyzem. Ezt követően félreteszem és próbálom az elmémből száműzni a problémát. Egészen addig várok, amíg letisztulnak a gondolataim, – hetek telhetnek el -, majd elővéve a jegyzetemet összeegyeztetem azzal, amit azóta gondolatban hozzátettem. Legritkábban egyezik a két vélemény. Nem velem van a baj, az elme csodálatos teljesítménye ez! A kettő, együtt adja meg az egyrészről lendületes, másrészről kiforrott választ. Képesek vagyunk az idő múlásával érettebb és összetettebb megoldást találni ugyanarra a problémára, akár tudat alatt is. Ez egy technika, de létezik még számtalan. Hívő emberként természetesen a folyamatban nálam más elemek is megjelennek.

Most jött el az ideje sokunknak, hogy kérdéseinkkel megkeressük a magukban rejlő gondolkodót. Olyan terület ez, ahova nem lehet benyomulni sem főnöki paranccsal, sem agitáló Blog oldallal. Most mindenki magára marad a választással, már csak azért is, mert döntésének következményi is őt fogják felszabadítani vagy terhelni. Nem mást. Senki nem tudja a válaszát másnak betudni, saját vállalása neki tulajdonítható, hozzá kapcsolódik.

A legnehezebb döntés mindig az igazság kimondása és a hazugság táplálása közötti szakadék felett keletkezik. Nem lehet kicsit igaz, vagy kevésbé hazug valami. Az igazság egész fogalom, tisztaságot, rendet és életet jelent, ahogyan a hazugság is kerek, benne árulás, káosz és szörnyű vég. Egyik, vagy másik, és hiába időznének sokan valahol középen, az a mezsgye már a gonosz birtokában van, jó tudnunk. Választanunk kell.
 
Most jött el az ideje sokunknak, hogy talán először életünkben komoly döntést hozzunk. Kikerülünk az ellenőrzés alól, mert meg tudjuk magunknak teremteni a belső teret a mérlegelésre, és egyetlenegy kérdésre kell csupán válaszolnunk: igazság, vagy hazugság. Most van itt az ideje, mert változások sora áll előttünk, és azért, mert most adódik ez a lehetőség.
Talán az utolsó lehetőség…



posta@pszicho.net                               netrefel.net
FELELET.net              Levél Uray Erzsébetnek

Nincsenek megjegyzések: